“Dünyayı kurtarmak için 20 yılımız var”

Ülkemizdeki yapı sektörünün çevre duyarlılığı konusunda gelişimine destek olmak amacıyla düzenlenen Yeşil Rapido 2021’in ilk oturumu online olarak gerçekleştirildi. Architecture 2030 CEO’su Edward Mazria’nın açılış konuşmasıyla başlayan konferansta; sıfır


Gündem 7.03.2021 14:00:00 0
“Dünyayı kurtarmak için 20 yılımız var”

İSTANBUL (İGFA) - Ekoyapı Dergisi, ArcheThink ortaklığı, Dörken Sistem stratejik ortaklığı ve Roca’nın konferans sponsorluğunda gerçekleşen ilk oturumda, tasarım ve mimarlık sektörleri özelinde “sürdürülebilirlik” konusuna odaklanıldı.

Dünyada inşaat sektörünün tasarım, mimarlık, planlama ve üretim süreçlerinde karbon salınımını engelleyecek bir vizyonun geliştirilmesi gerektiğini vurgulayan Architecture 2030 CEO’su Edward Mazria, alınacak sektörel önlemler hakkında önemli bilgiler verdi. Yeryüzü Mimarisi konu başlığıyla yapıların tasarım ve inşaat süreçlerinin çevresel etkilerinin azaltılması yönünde sonuçları kanıtlanmış, gerçek öneriler sunan Mazria, daha yaşanabilir bir gelecek için rehber olarak kabul edilecek yol haritası sundu.

21.yüzyılın gerçek sorunlarına odaklandığı konuşmasında Architecture 2030 CEO’su Edward Mazria, şunları söyledi; “Dünyanın geleceği için sıfır karbonlu yapılar inşa etmek zorundayız. Çünkü dünyamızı kurtarmak için 20 yılımız var. Bu noktada birinci adım planlama ve tasarım, ikinci adım ise yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı. Bu adımlar ile sıfır karbonlu ve enerji verimliliği sağlayan yapılar inşa etmek mümkün. Verimli yapı malzemeleri, doğru elektrifikasyon ve yenilebilir enerji yaklaşımıyla daha güzel bir gelecek inşa edebiliriz ve dünyamızı kurtarabiliriz” dedi.

Bugün gezegenimizin ortalama küresel sıcaklığının, sanayi öncesi seviyelere göre 1 °Cnin biraz üzerinde arttığını açıklayan Mazria, "Dünya; küresel karbon emisyonlarının mevcut seviyelerini toplu olarak 2030 yılına kadar yüzde 50 ila yüzde 65 azaltmadıkça 2015 Paris Anlaşması tarafından belirlenen 1.5 °Clik ısınma eşiğinin geçilmesi çok olası görünüyor. Bu durumun ise iklim değişikliği, doğa ekosistemi ve haliyle canlı sağlığı üzerinde yıkıcı etlileri olabilir. Bu noktada tüm dünya olarak enerji verimliliği sağlayan bina iyileştirmelerini ve sıfır karbonlu bina kodlarını benimsemeliyiz” dedi.

Mimarlık ve yapı sektörünün profesyonellerini buluşturmaya devam edecek olan konferans serisi Yeşil Rapido 2021, 22 Mart ve 14 Nisan tarihlerinde online olarak takip edilebilir. Konferanslara ücretsiz katılım için www.yesilrapido.com üzerinden kayıt yapılabilir.

 

Isparta Belediyesi personel buluşmalarının final programı gerçekleştirildi Başkan Başdeğirmen: “Özveri ile gece gündüz çalışan ve her canlıya dokunan mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum”
Kuvvetli fırtına ve sağanak alarmı; Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Türkiye genelinde kuvvetli yağış ve 90 km/saat hıza ulaşacak fırtına için saat vererek uyardı.
Okullar için 81 ile resmi yazı gönderildi Milli Eğitim Bakanlığı, ramazan ayı boyunca öğrencilerin paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma bilincini güçlendirmek amacıyla 81 ile yazı gönderdi.
Antalya’da Dere ve Irmaklar Taştı Meteoroloji’nin saat verdiği sağanak Antalya'yı vurdu. Antalya’da dere ve barajlar taştı, metrekareye 51,4 kilogram yağış düştü. Yetkililer özellikle 22.00’den sonra sel, su baskını ve hortum riskine karşı uyardı.
Doğa Koruma’da Bayrak Değişimi! Yeni Müdür Göreve Başladı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü’nde görev değişimi yaşandı. Av ve Yaban Hayatı Daire Başkanlığı’na atanan Mahmut Temel’in ardından, Bölge Müdürü olarak Hakan Mumcuoğlu göreve başladı.