Antalya merkezli yürütülen ve kamuoyunda şok etkisi oluşturan dev operasyonda çarpıcı detaylar ortaya çıktı. Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde yürütülen soruşturmada, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “resmi belgede sahtecilik” ve “görevi kötüye kullanma” suçlamaları kapsamında kooperatif ve oda üzerinden kurulan sistematik bir usulsüzlük ağı deşifre edildi.
Soruşturma dosyasına yansıyan iddialar, kamu kaynaklarının adeta bir çıkar şebekesine dönüştürüldüğünü gözler önüne serdi. Kredi kullanma şartlarını taşımayan kişilerin, Korkuteli ilçesinde geriye dönük vergi kaydı açtırılarak Pazarcılar Odası’na üye yapıldığı belirlendi.
Bu yöntemle devlet destekli esnaf kredilerinin usulsüz şekilde kullandırıldığı, kredinin önündeki tüm resmi engellerin sahte evrak ve kayıtlara dayalı işlemlerle ortadan kaldırıldığı öne sürüldü.
İddialara göre sistem bununla da sınırlı kalmadı. Kredi kullanacak kişilere ipotek gösterebilmeleri için usulsüz araç devirleri gerçekleştirildi. Kağıt üzerinde yapılan bu devirlerle yüksek meblağlı kredilerin önü açıldı. Çekilen her kredi karşılığında ise şüphelilerden yüzde 10 oranında komisyon alındığı iddiası dosyada yer aldı.
Soruşturma kapsamında en dikkat çeken başlıklardan biri ise mal varlığı hareketleri oldu. Kredi borcunu ödemeyen kişilerin ipotek gösterdiği taşınmazların üçüncü kişilere devredildiği, düşük tutarlı krediler kapatıldıktan sonra bu taşınmazların çok daha yüksek bedellerle yeniden satışa çıkarıldığı belirlendi.
Pazarcılar Odası üzerinden yapılan usulsüz işlemlerle oda bütçesinden para çıkışı sağlandığı, bu paralar karşılığında bazı şüphelilere yat, lüks araç ve taşınmaz alındığı ileri sürüldü. Soruşturma dosyasındaki iddialar, kamu kaynaklarının kişisel servete dönüştürüldüğü yönünde güçlü şüpheler barındırıyor.
Bu sabah düğmeye basıldı. Antalya merkezli eş zamanlı operasyonda haklarında gözaltı kararı verilen 84 şüpheliden 74’ü yakalandı, 10 şüphelinin ise arandığı bildirildi.
Gözaltına alınanlar arasında Esnaf Kredi Kooperatifi Başkanı Turgut B. ile kardeşi, eski Pazarcılar Odası Başkanı Metin B.’nin de bulunduğu öğrenildi. Ayrıca 36 kişinin daha şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılacağı belirtildi.
Yapılan ilk tespitlere göre 42 milyon 709 bin 140 TL kamu zararı oluştu. Suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 75 milyon TL değerindeki tapulara ve çeşitli mal varlıklarına el konuldu.
Soruşturmanın derinleştirilerek yeni gözaltı kararlarının gündeme gelebileceği ifade edilirken, kamuoyunda büyük yankı uyandıran dosyada önümüzdeki günlerde yeni ve daha çarpıcı detayların ortaya çıkması bekleniyor.