HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz duyurdu! Yargıda büyük FETÖ temizliği başlıyor


Gündem 24.01.2020 15:13:00 0
HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz duyurdu! Yargıda büyük FETÖ temizliği başlıyor

FETÖ’yle mücadele tüm kararlılıkla devam ederken yargı ayağı ile ilgili açıklamalarda bulunan HSK Başkanvekili Mehmet Yılmaz, “688 dosya incelendi. Bu dosyalarda adı geçen hâkim ve savcıların savunmalarından sonra ihraçlarla ilgili nihai kararı Genel Kurul’da vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Yargıda, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)'nün 15 Temmuz hain darbe girişiminin ardından 3 bin 926 FETÖ'cü hâkim ve savcının ihracından bu yana gerçekleştirilecek en büyük temizlik için geri sayım başladı. Hâkimler ve Savcılar Kurulu (HSK) Başkan Vekili Mehmet Yılmaz, yargıda yapılacak yeni FETÖ'cü temizliğinin ayrıntılarını ilk kez SABAH Özel İstihbarat Müdürü Abdurrahman Şimşek'e verdiği demeçte açıkladı.

688 DOSYA İNCELENDİ
Milli İstihbarat Teşkilatı ve Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı'nın ankesörlü telefon soruşturması kapsamında hazırladığı toplam 688 dosyanın incelendiğini söyleyen Yılmaz, "Hazırlanan dosyaları Emniyet Genel Müdürlüğü TEM Daire Başkanı Hasan Yiğit'e bir kez daha incelenmesi için teslim ettik. İncelemenin ardından Genel Kurul'da dosyalardaki hâkim ve savcılarla ilgili nihai kararı vereceğiz. Yiğit'e, 'Tespit ettiğiniz kim olursa olsun, ben bile olsam HSK'ya resmi yazıyla yollayın' dedim" diye konuştu. Yılmaz şöyle devam etti: "Bu dosyalardan 468'ini TEM Başkanlığı'na gönderdik. Yarın da 100 dosyayı göndereceğiz. Ve hali hazırda 120 dosya da HSK Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından inceleniyor. Bu dosyalarda adı geçen hâkim ve savcıların savunmalarından sonra ihraçlarla ilgili nihai kararı genel kurulda vereceğiz. Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadeleyi sonuna kadar yürüteceğiz. Bundan kimsenin kuşkusu olmasın" dedi.

Yılmaz, incelemenin çok titiz yürütüldüğünü kaydederek şunları söyledi: "Hâkim ve savcılar hakkında FETÖ üyeliği ile ilgili her ihbar, HSK'ya iletilen her bilgi tarafımızdan değerlendiriliyor. İddiaların soruşturulması yönünden ilgili kurumlardan FETÖ ile irtibatı belirleyen her delil soruluyor. Ankesör uygulaması, Bylock içerikleri, etkin pişmanlık hakkından yararlanan sanık beyanları, tanık anlatımları, FETÖ terör örgütü soruşturmalarında elde edilen tüm delilerin taranmasından elde edilen sonuç rapor ve kanaat verici her delil ilgili kurumlardan toplanıyor. Gelen bilgiler HSK Genel Sekreterliği ve Teftiş Kurulu Başkanlığınca genel kurula sunuluyor. FETÖ iltisakı tespit edilenlerin 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin 35. Maddesi'ndeki hüküm gereği savunmalarının alınması yoluna gidiliyor. Hakkındaki delillerin nevi ve kanaat verici niteliğine göre göreve devamı sakıncalı görülen hâkim ve savcılar HSK 2. Dairesince 2802 Sayılı Yasa'nın 77 maddesi uyarınca derhal görevden uzaklaştırılıyor."
Yılmaz, "Kurulumuz, OHAL'in sonlanmasından sonra terör örgütleri ile irtibatı bulunan kamu görevlilerinin meslekten çıkarılması için yetkisi bulunan ender kurumlardan biridir. 375 Sayılı KHK hükümleri uyarınca çalışma yapan ender kurumlardan biriyiz ve mücadelemizi ilk günkü gibi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

ANKESÖRE TAKILANLAR VAR
HSK'nın incelemesi, Fetullahçı Terör Örgütü'nün yargıdaki gizli yapılanmasının ankesörlü telefon soruşturması kapsamında tespit edilmesi üzerine başladı. Emniyet Genel Müdürlüğü Terörle Mücadele Daire Başkanlığı, FETÖ imamlarının ankesörlü telefon ile iletişim kurduğu hâkim ve savcıları tespit etti. Tespit edilen yargı mensupları arasında, FETÖ'nün TSK yapılanmasının 15 Temmuz sonrasında çökertildiği ankesörlü telefon soruşturması kapsamında ardışık arama ile aranan kişiler de yer alıyor.

METİN İYİDİL KARARI SONRASI İNCELEMELER YOĞUNLAŞTI
HSK'nın yargıdaki incelemesinin eski korgeneral Metin İyidil ile ilgili karardan sonra yoğunlaştığı belirtildi. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yargılandığı davada ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan İyidil, Ankara Bölge Adliye Mahkemesi (BAM) 20. Ceza Dairesi'nce beraat kararı ile tahliye edilmişti. Bu skandal kararın ardından İyidil, Ankara BAM Başsavcılığı'nca yapılan itiraz üzerine Ankara BAM 21. Ceza Dairesi tarafından verilen kararla tekrar tutuklanmıştı. İyidil hakkında beraat kararı veren mahkeme başkanı ve üyeler hakkında soruşturma başlatılmıştı

YARGITAY İÇTİHADI
Yargıtay 16. Ceza Dairesi, yargıdaki incelemelerin dayandırıldığı ankesör konuşmaları ile ilgili Kasım 2019'da emsal teşkil edecek bir karar vermişti. Kararda FETÖ'nün mahrem yapılanması tarafından kullanılan ankesörlü telefonlar üzerinden ardışık aramanın suç olduğuna, çaldırıp kapatmalar da dahil ankesörlü aramaların örgüt üyeliği için yeterli delil olduğuna hükmedilmişti. (Sabah)

Feslikan yaylası beyaza büründü Kar yağışıyla beyaza bürünen Feslikan Yaylası’nda kışın sessizliği ve Toroslar’ın asaleti kartpostallık manzaralar oluşturdu.
BAŞDEĞİRMEN’DEN TARAFTARA SAĞDUYU ÇAĞRISI Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Isbaş Isparta 32 Spor’un Arnavutköy yenilgisi sonrası yönetime yönelik tepkilere sağduyu çağrısı yaparak, “Bu takım hepimizin, yeni bir ekip çıkana kadar yönetime saygı göstermeliyiz” de
SDÜ Öğrencilerinden “Birlikte Kültür Yolunda” Projesi SDÜ İletişim Fakültesi öğrencilerinin hayata geçirdiği “Birlikte Kültür Yolunda” projesiyle, engelsiz gezi anlayışı çerçevesinde öğrenciler ve dezavantajlı bireyler bir araya gelerek sosyal uyuma güçlü bir mesaj verdi.
Eğirdir öğrenci yurdu’nda sona yaklaşıldı Isparta Eğirdir’de yapımı süren 578 yatak kapasiteli Öğrenci Yurdu’nun yüzde 96’sı tamamlandı. İncelemelerde bulunan Gençlik ve Spor İl Müdürü Murat Çağrı Kaya, modern yurdun en kısa sürede öğrencilerin hizmetine sunulacağını beli
Isparta’da gıdada 16 milyon liralık ceza Isparta’da Gıda Denetimleri Hız Kesmedi: 2025’te 9 Bin 74 Denetim, 16 Milyon Lira Ceza