“Isparta Gülyağı” Avrupa birliği yolunda

“Isparta Gülyağı” Avrupa birliği yolunda


Gündem 8.05.2025 16:34:00 0
“Isparta Gülyağı” Avrupa birliği yolunda

Isparta Ticaret Borsası’nın girişimleri ile Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret belgesi alan Isparta Gülyağı, bu kez Avrupa Birliği tarafından da tescillenecek. Bu yöndeki ilk karar Avrupa Birliği Resmi Gazetesinde yayımlandı. Kalan 1 aylık itiraz sürecinin ardından, gülyağının AB tarafından da tescil edilerek koruma altına alınması bekleniyor.
1 ay sonra Isparta gülyağının Avrupa Birliği coğrafi işaret belgesini alacağını söyleyen Isparta Ticaret Borsası Başkanı Hüdai Şahin, “böylelikle gülyağımız hem uluslararası alanda koruma altına alınmış olacak hem de kalitesini daha da arttırmış olacaktır “ dedi. 
Başkan Şahin konuşmalarında şu sözlere yer verdi: “Isparta’mızın kıymetli gülü ve dünya gül yağı üretiminin yaklaşık %65’ini karşılayan değerli gül yağımız için önemli gelişmeler yaşanıyor. 2019 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek coğrafi işaretli ürünümüz olarak yerimizi almıştık. Aynı yıl Avrupa Birliği coğrafi işareti almak için Borsamızca başlatılan çalışmalar, özellikle son 1 yılda yaptığımız girişimler nihayet meyvelerini verdi. 26 Şubat 2025 tarihinde AB Resmi Gazetesi’nde yayınlanarak askıya çıkan başvurumuzun askı süresinin 2 ayını geride bıraktık. Önümüzdeki 1 ay içinde herhangi bir itiraz olmazsa, gül yağımız AB tarafından coğrafi işaret belgesiyle taçlandırılacak ve böylece uluslararası alanda koruma altına alınacak. Bu sayede hem gül yağımızın uluslararası alanda tanınırlığı ve korunması sağlanacak hem de değerinin katlanarak artacağına inanıyoruz. Tanıtım faaliyetlerimize bundan sonraki süreçte de devam ederek, inşallah hem Isparta’mıza hem de ülkemize büyük katkılar sağlayacağız. Bu başarı, özellikle üreticilerimiz ile gül yağına değer katan imalatçı ve ihracatçılarımız için önemli ekonomik avantajlar sunacaktır.” dedi.

İl il Ramazan Bayramı namaz saatleri belli oldu Ramazan Bayramı'nın 20 Mart Cuma günü kutlanacak olması nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı, iller için bayram namazı saatlerini açıkladı.
Ramazanın son iftarı Çanakkale'de yapılacak Müslümanlar için önem taşıyan üç aylardan ramazanın son iftarı Çanakkale’de gerçekleştirilecek.
Bakan Gürlek: Hesap veremeyeceğim bir şey yok Adalet Bakanı Akın Gürlek, Özgür Özel’in kendisi hakkında sunduğu tapu belgelerinin tamamının gerçek dışı ve sahte olduğunu belirterek, “Benim veremeyeceğim hesabım yok. Hakimlik ve savcılıkta düzenli olarak mal bildiriminde bulunuyorum” dedi.
Bayram tatiline çıkacaklar dikkat: Tüm yurtta yağışlı hava etkili olacak Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nün (MGM) son değerlendirmelerine göre, Ramazan Bayramı tatili boyunca Türkiye genelinde yağışlı sistemler etkisini gösterecek. Arefe günü ise özellikle Marmara ve Ege bölgeleri için şiddetli fırtına uyarısı yapıldı.
Kadıköy’de kritik randevu: Fenerbahçe – Gaziantep FK Trendyol Süper Lig’in 27. hafta açılış maçı İstanbul’da oynanacak.