Isparta SEGE-2025’te 3. kademeye geriledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan SEGE-2025 raporuna göre Isparta, bir önceki çalışmada bulunduğu 2. kademeden 3. kademeye düştü. Kent, 0,420 endeks puanıyla Türkiye genelinde 25. sırada yer aldı.


Gündem 1.02.2026 00:06:00 0
Isparta SEGE-2025’te 3. kademeye geriledi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Endeksi (SEGE) 2025 raporu açıklandı. Rapora göre, önceki SEGE çalışmasında 2. kademe iller arasında bulunan Isparta, 2025 değerlendirmesiyle 3. kademe iller arasına gerileyerek 25. sırada yer aldı.

Raporda, Isparta’nın kademe gerilemesinde imalat sanayi istihdam oranı, ortalama günlük kazanç ve sanayi elektrik tüketimi gibi göstergelerde sergilenen görece düşük performansın etkili olduğu belirtildi. Buna karşın, kentin eğitim ve sağlık alanlarında Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans ortaya koyduğu vurgulandı.

Eğitim göstergelerinde Isparta’nın; ortaöğretim net okullaşma oranı, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı, ortalama eğitim süresi, yükseköğretim mezun oranı ve TYT başarı puanı gibi başlıklarda üst sıralarda yer aldığı ifade edildi. Özellikle öğretmen başına düşen öğrenci sayısının düşüklüğünün akademik başarıyı olumlu etkilediği, Isparta’nın TYT ortalama puanında Türkiye genelinde 16. sırada bulunduğu kaydedildi. Sağlık alanında ise hastane yatak sayısı, hekim ve eczane sayısında ülke ortalamasının üzerinde değerlere sahip olduğu belirtildi. İstihdam oranının da yüzde 51,4 ile Türkiye ortalamasının üzerinde olduğu raporda yer aldı.

Vali Erin: “Potansiyelimiz Daha Yüksek”

Isparta Valisi Abdullah Erin, SEGE-2025 sonuçlarını değerlendirerek 25. sıranın önemli bir başarı olduğunu ancak kentin potansiyelinin daha üst sıralar için yeterli olduğunu söyledi. Erin, eğitim ve sağlık alanlarındaki güçlü performansın sıralamada belirleyici olduğuna dikkat çekti.

İşsizlik oranının Türkiye ortalamasının altında, istihdam ve iş gücüne katılım oranlarının ise ortalamanın üzerinde olduğunu belirten Erin, tarım, eğitim, sağlık ve kısmen turizmdeki olumlu tablonun sanayi alanında atılacak yeni adımlarla daha da güçlenebileceğini ifade etti. Bir sonraki değerlendirme döneminde Isparta’yı daha üst sıralara taşımayı hedeflediklerini dile getirdi.

SEGE-2025’te 1. Kademedeki İller

SEGE-2025 raporuna göre sosyo-ekonomik gelişmişlik endeksi en yüksek olan ve 1. kademede yer alan iller ile endeks puanları şöyle sıralandı:

İstanbul – 4,419

Ankara – 2,837

İzmir – 1,808

Kocaeli – 1,777

Antalya – 1,716

Bursa – 1,360

Eskişehir – 1,295

Muğla – 1,251

Isparta, 0,420 endeks puanıyla Trabzon’un hemen ardından 25. sırada yer aldı.

Davraz Kapalı Pazar Alanına 1.2 MW’lik GES Başkan Başdeğirmen: “Güneşten gelen gelir geleceğimize yatırım oluyor”
Burdur Cumhuriyet meydanı’nda “1 şehir 3 proje” lansmanı yapıldı Burdur Cumhuriyet Meydanı’nda dönüşüm başlıyor: “1 Şehir 3 Proje” ile Burdur’un kalbi, sosyal yaşamı canlandıran, ticareti güçlendiren ve otopark sorununa kalıcı çözüm sunan yeni projelerle yeniden şekilleniyor.
TİMBİR Üyelerine Müjde: Özel Anadolu Hastaneleri ile İndirim Protokolü İmzalandı Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), üyelerinin sağlık hizmetlerine daha kolay erişebilmesi adına Özel Anadolu Hastaneleri ile kapsamlı bir indirim protokolüne imza attı.
Zabun’dan Halıcı’ya Sert Yanıt: “Bu Aziz Millet Kervanı Ters Döndürmez” CHP’li Halıcı’nın basın toplantısında kullandığı ifadeler tartışma yaratırken, AK Parti Milletvekili Zabun’dan dikkat çeken bir yanıt geldi: “Bu aziz millet kervanı ters döndürmez.”
Kepez Belediyesi’nde mobil yemek uygulaması hayata geçti Kepez Belediyesi, uygun fiyatlı, sağlıklı ve kaliteli yemekleri herkes için erişilebilir kılmayı amaçlayan ikinci Kent Lokantası ile Kepez’in dört bir yanına hizmet götürecek Mobil Kent Lokantasını hizmete açtı.