Isparta'nın ihracatı 37 milyon doları geçti

Antalya, Burdur ve Isparta illerini kapsayan bölge, Ocak ayında toplam 245 milyon 809 bin 121 dolar ihracat gerçekleştirdi.


Ekonomi 4.02.2025 00:35:00 0
Isparta

Ocak ayında toplam 245 milyon 809 bin 121 dolar ihracat gerçekleştirerek geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,97 oranında bir artış sağladı. Bölgenin en fazla ihracat yapan ili Antalya oldu.

Yaş Meyve ve Sebze Sektörü Liderliği Sürdürdü

Bölgeden en fazla ihracat yapan sektör, Ocak ayında 86 milyon 105 bin 808 dolar ile yaş meyve ve sebze sektörü oldu. Bu sektör, yüzde 4,10’luk bir artış gösterdi. İkinci sırada ise doğal taş ağırlıklı maden ve metaller sektörü yer aldı. Ancak bu sektörde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,67 oranında bir gerileme yaşanarak ihracat 37 milyon 895 bin 927 dolara düştü. Kimyevi maddeler ve mamulleri sektörü ise en dikkat çekici büyümeyi gösterdi ve ihracatını yüzde 31,60 artırarak 23 milyon 280 bin 945 dolara ulaştı.

Ukrayna Pazarı İhracatta Öne Çıktı

İhracatın en fazla arttığı ülke, yüzde 117,60’lık artışla Ukrayna oldu. Ukrayna'ya yapılan ihracat 24 milyon 349 bin 991 dolara çıkarak ilk sırada yer aldı. Almanya'ya ihracat ise yüzde 28,24 artarak 19 milyon 980 bin 361 dolara yükseldi. Çin pazarında ise yüzde 22,11 oranında bir gerileme yaşandı ve ihracat 18 milyon 537 bin 761 dolara düştü. Rusya ve ABD'ye yapılan ihracatta ise sırasıyla yüzde 9,30 ve yüzde 32,59 oranında artış kaydedildi.

İl Bazında İhracat Durumu

Antalya: 181,4 milyon dolarla bölgenin en fazla ihracat yapan ili oldu. En fazla ihracat yapılan sektör ise 75,2 milyon dolarla yaş meyve sebze sektörü.

Isparta: İhracatını yüzde 29,4 oranında artırarak 37,8 milyon dolara ulaştı. En fazla ihracat yapan sektör ise doğal taş ağırlıklı maden ve metaller.

Burdur: 17,8 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi ve yüzde 0,8 oranında bir artış kaydetti. En fazla ihracat yapılan sektör ise doğal taş.

İhracatın Artırılması İçin Yurt Dışı Faaliyetler Devam Ediyor

Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB), 2025 yılı boyunca ihracatın artırılması için yoğun bir program yürütecek. Bu kapsamda, 3-6 Şubat 2025 tarihleri arasında Suudi Arabistan’a ticaret heyeti düzenlenecek, 16-22 Şubat 2025 tarihlerinde ise doğal taş sektörü için bir organizasyon gerçekleştirilecek.

Kaş Ülkü ocakları’ndan gönüllü arama kurtarma hamlesi Antalya Kaş Ülkü Ocakları, olası afetlerde görev almak üzere gönüllü arama kurtarma birimi kurdu. İlk adımda orman yangınlarına karşı su dolu bidonlar yerleştiren ekip, vatandaşları gönüllü olmaya davet ediyor.
Afrika üzerinden geliyor! Bugün başlıyor: Sıcaklıklar 40 dereceyi aşacak Meteoroloji Genel Müdürlüğü, ülke genelinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine çıkacağını belirterek vatandaşları günün en sıcak saatlerinde dikkatli olmaya çağırdı.
Kepez’den Milli Takıma gurur yolculuğu Kepez Belediyesi Spor Kulübü, Türk hentbolunun yükselen yıldızlarını yetiştiriyor. 30 Haziran-13 Temmuz tarihleri arasında Ankara’da düzenlenen Kadınlar 17 Yaş Avrupa Hentbol Şampiyonası hazırlık kampına, Kepez Belediyesi'nin başa
Böcek tutuklandı Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü 'rüşvet' soruşturması kapsamında gözaltına alınan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, sulh ceza hakimliğince tutuklandı
Böcek tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek ve eski gelini Zeynep Kerimoğlu, rüşvet soruşturması kapsamında gözaltına alındı. Başkan Böcek, 25 milyon TL’lik seçim desteği talebi ve 30 milyon TL’lik konut alımı iddialarıyla