Yaşam

Yaşam Haberleri

İzmir'de 'tarihi' dokunuş

İzmir'de 'tarihi' dokunuş


Yaşam 12.12.2024 10:20:07 0
İzmir

Bornova Belediyesi, ilçenin tarihi ve kültürel mirasını koruma çalışmalarına bir yenisini daha ekledi. Müze Müdürlüğü'nün ev sahipliğinde düzenlenen “Taşların Hafızası: Bornova Geleneksel Çarşı Bölgesi’nden Geriye Kalanlar” başlıklı söyleşi, bölgenin tarihi dokusunu koruma konusunda önemli önerilere sahne oldu.

İZMİR (İGFA ) - Restorasyon ve Sanat Tarihi Uzmanı Yüksek Mimar Zeynep Gülden Teket Yılmaz, Büyük Çarşı ve Küçük Çarşı’nın korunması için bütüncül bir yaklaşımın şart olduğunu belirtti. Yılmaz, “Bu tarihi alanları korumak ve gelecek nesillere aktarmak için dokunun bütününe odaklanmalıyız. Bina cephelerindeki niteliksiz eklentilerin kaldırılması ve sokak sağlıklaştırma projelerinin uygulanması önem taşıyor” dedi.

 BORNOVA BELEDİYESİ’NİN BÜYÜK MEYDAN PLANI

Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki’nin öncülüğünde, Büyük Cami ile Santa Maria Katolik Kilisesi arasında yer alan 22 dönümlük alanın yayalaştırılarak büyük bir meydan oluşturulmasını hedefleyen proje, meclis onayı aldı. Bu plan, geleneksel çarşı bölgesi’ni daha görünür hale getirecek.

 BÜYÜK ÇARŞI’NIN TARİHİ VE KORUMA ÇABALARI

Yılmaz, Büyük Çarşı’nın Bornova’nın ilk ticaret merkezi olarak 15. yüzyılın ikinci yarısına kadar uzanan köklü bir geçmişe sahip olduğunu vurguladı. Çarşı, 1987’de kentsel sit alanı ilan edilmiş ve 2009-2013 yıllarında yürütülen sokak sağlıklaştırma projeleriyle canlandırılmıştı. Ancak Küçük Çarşı, 2023’e kadar kentsel sit alanının dışında kaldığı için dokusunu büyük ölçüde kaybetti.

 BAŞKAN EŞKİ: "EN KIYMETLİ HAZİNEMİZ"

Başkan Ömer Eşki, Büyük Çarşı’yı Bornova’nın en değerli hazinesi olarak tanımlayarak, “Bu mirasın görünürlüğünü artırmak ve tarihi dokuyu yaşatmak adına önemli adımlar atıyoruz. Bu projeler, ilçemizin zenginliklerini geleceğe taşıyacak” ifadelerini kullandı.

Serik’te geleneksel yün eğirme geleneğini yaşatıyor Antalya’nın Serik ilçesinde yaşayan Ali Kara, geleneksel yöntemlerle yünü ipliğe dönüştürerek şapka ve çorap örüyor. Kara, el emeğiyle geçmişten gelen yün eğirme geleneğini yaşatmaya devam ediyor.
Antalya Aksu ve Isparta Aksu belediyeleri kardeş oldu Isparta Aksu Belediye Başkanı Veli Kahraman ve meclis üyeleri, Antalya Aksu Belediye Başkanı İsa Yıldırım’ı ziyaret ederek iki isim kardeşi ilçe arasında iş birliği ve dayanışma mesajı verdi.
Bakan Işıkhan Isparta’da bir dizi ziyarette bulundu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, Isparta’da Valilik, AK Parti İl Başkanlığı ve Belediye’yi ziyaret ederek iş dünyası temsilcileri, sendikalar, gençler ve kadın kuruluşlarıyla bir araya geldi; kentte istihdam ve sosyal politikala
Sivaslı yönetmenden dikkat çeken Broadway müzikali Dünyaca ünlü Broadway müzikali ''Jekyll & Hyde'' yeni prodüksiyonuyla ve yenilen kadrosuyla prömiyer yaptı.
TİMBİR 3 Yaşında: Dijital Medyada Kurumsallaşma Vurgusu Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, birliğin 3. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, internet gazeteciliğinde kurumsallaşma ve etik habercilik adına önemli adımlar attıklarını belirt