Kamuoyu: “Gençler eğitimde ömür tüketiyor, hayata geç atılıyor”

12 yıllık zorunlu eğitimin kısaltılması yönünde hazırlanan çalışma kamuoyunda memnuniyetle karşılandı. Vatandaşlar, gençlerin eğitim süresini kısaltarak hayata daha erken atılmalarını istiyor.


Eğitim 6.10.2025 00:04:00 0
Kamuoyu: “Gençler eğitimde ömür tüketiyor, hayata geç atılıyor”

12 Yıllık Zorunlu Eğitim Kısalıyor mu?
Kamuoyu: “Gençler eğitimde ömür tüketiyor, hayata geç atılıyor”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in uzun süredir gündemde olan 12 yıllık zorunlu eğitim süresinin kısaltılmasına yönelik hazırlanan çalışmaya dair çıkan haberler, kamuoyunda büyük yankı uyandırdı.

2012 yılında yürürlüğe giren ve “4+4+4” olarak bilinen mevcut eğitim sisteminden memnun olmadıklarını dile getiren vatandaşlar, 12 yıllık zorunlu eğitimin istenilen başarıyı sağlamadığını savunuyor. Mevcut sistemde eğitim sürecinin ardından 2 ila 4 yıl süren üniversite eğitimiyle birlikte gençlerin hayatlarının önemli bir bölümünü okullarda geçirdiğini söyleyen vatandaşlar, “Gençler eğitimde ömür tüketiyor, hayata geç atılıyor” diyerek eleştirilerini dile getiriyor.

Uzmanlar ve bazı eğitim çevreleri, zorunlu eğitimin yeniden yapılandırılarak toplam sürenin kısaltılması gerektiğini savunuyor. Buna göre yeni modelde 1 yıl ana sınıfı, 4 yıl ilkokul, 2 yıl ortaokul ve 3 yıl lise olmak üzere toplam 10 yıllık bir zorunlu eğitim süresi öneriliyor.

Bu düzenlemenin hayata geçmesi durumunda gençlerin daha erken yaşta meslek hayatına atılabileceğini belirten eğitimciler, “Daha kısa ve etkili bir eğitim modeli, öğrencilerin hayata adaptasyonunu kolaylaştırır” görüşünü paylaşıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın söz konusu düzenlemeye ilişkin resmi açıklamayı önümüzdeki dönemde yapması bekleniyor.

 

Samet Memiş

Haksız yere görevden alınan müdürümüzü geri istiyoruz Isparta’da Tuvaletlere Kamera Yerleştirilmesi Tartışması: Veliler Müdürün Göreve İadesini İstedi
Tefenni’de Gençler Dualarla Asker ocağına uğurlandı Burdur’un Tefenni ilçesinde askerlik görevini yapacak gençler, Çarşı Camisi önünde düzenlenen geleneksel törenle dualar eşliğinde uğurlandı; vatandaşlar asker adaylarına harçlık verip hayır duasında bulundu.
Serik’te kayalıklarda mahsur kalan keçi ve kuzu kurtarıldı Kayalıklarda mahsur kalan keçi ve kuzu, itfaiyenin 60 metrelik zorlu operasyonuyla sağ salim kurtarılarak sahibine teslim edildi.
Gölhisar’da fuhuş operasyonu: 7 kadın kurtarıldı, 2 kişi tutuklandı Burdur’un Gölhisar ilçesinde bir otele yönelik düzenlenen fuhuş operasyonunda fuhşa zorlandıkları belirlenen 7 kadın kurtarılırken, olayla ilgili gözaltına alınan 2 şüpheli tutuklandı.
Başkan Çelik’ten deprem gerçeği vurgusu: Önlem hayat kurtarır ITSO Başkanı Metin Çelik, 6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde yayımladığı mesajda hem hayatını kaybedenleri andı hem de yapı güvenliği ve bilinçli önlemlerin hayati önemine dikkat çekti.