Kanser” en yaygın olarak görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada


Sağlık 4.02.2021 22:25:00 0
Kanser” en yaygın olarak görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada

Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Recep Çetin, 4 Şubat Dünya Kanser Günü kapsamında tüm dünyada yaygın olarak görülen kanser hastalığı hakkında önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Çetin, Türkiye’de her yıl 175 bin kişiye kanser teşhisi koyulduğunu söyledi.

“Kanser” en yaygın olarak görülen ölüm nedenleri arasında ikinci sırada

Kanser hastalığının dünya genelinde giderek artan bir sağlık problemi olmakla birlikte toplumlarda önemli bir sosyo-ekonomik yüke, kişilerde de maddi ve manevi kayba yol açtığını vurgulayan Prof. Dr. Recep Çetin, kanserin, kalp ve damar hastalıklarından sonra en yaygın olarak görülen ölüm nedeni arasında yer aldığını belirtti.Ülkemizde her yıl 175 bine yakın kişiye kanser teşhisi konulduğunu vurgulayan Çetin, “Erkeklerde en sık görülen kanser türü akciğer ve prostat iken, kadınlarda en sık görülen meme kanseridir. Bir yıl içinde 17 binden fazla kadına meme kanseri teşhisi konulmaktadır.” dedi.

Kanserinyüzde 90 çevresel, %10 oranında da genetik faktörlere bağlı olduğunu belirten Prof. Dr. Recep Çetin, çevresel faktörler arasında “tütün”, “alkol”, “obezite” ve enfeksiyonlar”ın ilk sıralarda yer aldığını söyledi.Yaşanılan ya da çalışılan alanlardaki çevre koşullarının kanser gelişimi için risk faktörü olabileceğini ifade eden Prof. Çetin şöyle konuştu: “Ev yada iş yerinde bulunan bazı maddeler, kanser riskini artırır. Asbest, hava kirliliği, UV radyasyon, sigaraya maruz kalma çevresel risk faktörlerindendir. Diyetle alınan bazı besinler kanser gelişim riskini artırırken, bazıları da koruyucu olabilmektedir. Aldığımız bazı vitaminler veya antioksidan maddeler kanser açısından koruyucu olmakla birlikte, fazla tüketilen alkol veya hazır gıdalar kanser etkeni olabilir.”


Talas Meclisinde 18 madde görüşüldü Talas Meclisinde 18 madde görüşüldü
Mustafa Bozbey mi, Alinur Aktaş mı? Kim doğru söylüyor? Mustafa Bozbey mi, Alinur Aktaş mı? Kim doğru söylüyor?
Araştırma Komisyonu Erzincan'da Araştırma Komisyonu Erzincan'da
Bursa Büyükşehir'den 'Hıdırellez' konseri Bursa Büyükşehir'den 'Hıdırellez' konseri
Başkan Özdoğan’dan YKS ve LGS öğrencilerine müjde Başkan Özdoğan’dan YKS ve LGS öğrencilerine müjde