Ekonomi

Ekonomi Haberleri

Kayseri ihracatı artış gösterdi

Kayseri ihracatı artış gösterdi


Ekonomi 1.07.2025 09:05:24 0
Kayseri ihracatı artış gösterdi

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan mayıs ayı ihracat rakamlarını değerlendirdi.

KAYSERİ (İGFA) - KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, mayıs ayında Kayseri'nin ihracatının nisan ayına göre göre yüzde 13,32 oranında artarak 345 milyon 287 bin dolar olarak gerçekleştiğini belirtti. İhracatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,14 oranında bir düşüş olduğunu ancak geçen yılın ilk beş ayına göre de yüzde 1,53 oranında bir artış olduğunu açıklayan Büyüksimitci, 2025 yılının ilk beş ayında 1 milyar 581 milyon 110 bin dolar ihracat gerçekleştirdiklerini söyledi.

Büyüksimitci, mayıs ayında Kayseri'den 149 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, ihracatta en fazla paya sahip sektörün mobilya olduğunu kablo ve elektrikli ev aletlerinin de bu sektörü yakından takip ettiğini dile getirdi. En çok ihracat yapılan ülkeler arasında ise Irak’ın ilk sırada yer aldığını belirten Başkan Büyüksimitci, ardından Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri’nin geldiğini söyledi.

Küresel ölçekte yaşanan ekonomik yavaşlamanın, başta Avrupa ve ABD olmak üzere ana pazarlardaki talep daralmasının ve jeopolitik gerginliklerin ihracat rakamlarını doğrudan etkilediğine dikkat çeken Başkan Büyüksimitci, “İhracatçılarımız üzerindeki yük her geçen gün ağırlaşıyor. Yüksek enflasyon oranları, finansmana erişimde yaşanan sorunlar ve iş gücü maliyetleri hem üretimimizi hem de ihracat kabiliyetimizi olumsuz etkiliyor. Bu noktada ihracatçılara yönelik yapısal reformların hız kazanması ve destek mekanizmalarının daha etkin hale getirilmesi büyük önem taşıyor” dedi.

İhracatta dijitalleşmenin yanı sıra yeşil dönüşüm ve yalın üretim süreçlerinin artık kaçınılmaz hale geldiğine işaret eden Büyüksimitci, reel sektörün bu dönüşümlere daha sağlıklı adapte olabilmesi adına devlet desteklerinin daha yaygın ve kapsayıcı bir şekilde uygulanması gerektiğini ifade etti.

Sanayicilerin zor koşullara rağmen üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat yapmaya devam ettiğini vurgulayan Büyüksimitci, “Biz de Kayseri Sanayi Odası olarak üyelerimizin yaşadığı sorunları her platformda dile getiriyor, çözüm bulmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bu vesileyle ihracatımıza katkı sunan tüm sanayicilerimize, çalışanlarımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, çalışmalarında kolaylıklar diliyorum” diye konuştu.

Burdur Valisi Bilgihan’dan gazi ailelerine ziyaret Burdur Valisi Tülay Baydar Bilgihan, aile ziyaretleri programı kapsamında kentte yaşayan kahraman gazilerle bir araya geldi. Programın devamında Çocuk Evi’ni ziyaret eden Vali Bilgihan, yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.
Burdur'da yolcu taşımacılığına denetim! 273 araç denetlendi Burdur İl Emniyet Müdürlüğü, şehirler arası yolcu taşımacılığında kural ihlallerini azaltmak ve trafik güvenliğini artırmak amacıyla 16–18 Ocak 2026 tarihleri arasında il genelinde denetim yaptı.
Atabey OSB 4. Etap Hayata Geçiyor Isparta Valisi Abdullah Erin, Atabey Organize Sanayi Bölgesi 4. Etap için tüm prosedürlerin tamamlandığını açıkladı.
Davraz’a ulaşım seferleri sürüyor Isparta Belediyesi’nce düzenlenen Davraz Kayak Merkezi ulaşım seferleri, hafta içi ücretli olarak devam edecek.
MHP Kaş’tan Şehit aileleri ve gazilere ziyaret MHP Kaş İlçe Başkanı Yusuf Çoban, parti yöneticileriyle birlikte Kaş’ta şehit aileleri ve Kıbrıs gazilerini ziyaret ederek talep ve önerilerini dinledi.