Maaşı 50 bin TL ama çalışan yok! Ücretsiz ev imkanı bile sundular

Maaşı 50 bin TL ama çalışan yok! Ücretsiz ev imkanı bile sundular


Yaşam 17.06.2024 19:38:00 0
Maaşı 50 bin TL ama çalışan yok! Ücretsiz ev imkanı bile sundular

Eskiden köylerde yaşayan ve genellikle aile geleneği olarak aktarılan bu meslek, günümüzde genç nesiller tarafından tercih edilmiyor.Son yıllarda teknolojinin ilerlemesi, endüstriyel tarımın yaygınlaşması ve şehirleşme eğiliminin artması gibi faktörler, geleneksel mesleklerden biri olan çobanlığı da etkiledi.  Sivas'ın Zara ilçesi Eymir köyünde vatandaş çoban bulamamanın yanında bir de bu vaatle dolandırılıyor.

“ÜRETİM İÇİN EN BAŞTA GELEN SORUNLARDAN BİRİ"

Bu üreticiliğin sonu nereye gidecek diye sitemde bulunan Zara Ziraat Odası Başkanı Zeki Şimşek, “Artık çoban sıkıntısı yaşanmıyor adeta intihar ediliyor. Çobanlar hep dışarıdan geliyor. 50 - 60 bin liraya anlaştığımız çoban başka bir yerden 61 bin lira teklifi alıyor ve hemen gidiyor. Böyle bir sistem kurmuşlar. Dağda bile olsa o an hayvanları bırakıp gidiyor. Çoban sıkıntısına dair bakanlığımızın bir şey yapması lazım. Gençlerimizi desteklememiz lazım. Yaklaşık iki yıldır insanlar et alamıyor. Niye alamıyor? Çünkü üretim yok. Üretim içinde en başta gelen sorunlardan biri çoban sorunu. Hayvancılık bitme sınırına geldi” şeklinde konuştu.

Malatya da depremde etkilenen ve Zara'nın Eymir köyüne yerleşen depremzede Hıdır Öztürk, “Depremden sonra buraya yerleştim. Köylüler bana ahır açtılar. Ev verdiler yardımcı oldular. Ben de hayvancılık yapıyorum. Biz hayvanlarımızı otlatacak insan bulamıyoruz. Bu sene üç kişiyle anlaştık gelecek paramız yok dediler, hesaplarına para aktardım. Parayı alınca beni engelledi, telefonları kapattılar. İki kişiyi köyümüze getirdim. Hayvanlara ve araziye baktılar kaçtı gittiler. Bir tanesi de öğlen vaktine kadar hayvanlarımızı otlattı, sonra ayağım ağrıyor diyerek gitti. Gençlerimiz tembelliğe alışmışlar. 150 büyükbaş hayvana 6 ay bakmaları karşılığında biz 300 bin lira vereceğiz. Burada kendilerine vereceğimiz ev var. Ev eşyası, gıda, giyim yardımı sağlayıp ve artı olarak her iki haftada ilçede tıraşlarını da ettireceğiz. Evlatlarımızdan daha çok onlarla ilgileniyoruz ama ne hikmetse vatandaşı burada tutamıyoruz. Biz bu sene yaklaşık 20 bin liraya yakın paramızı çoban bulma vaadiyle dolandırıcı çobanlara kaptırdık” dedi.


 

Antalya’da sert rüzgârlar Antalya'da etkili olan yoğun sis ve kuvvetli rüzgar, kent genelinde hayatı olumsuz etkiledi. Özellikle yüksek kesimlerde görüş mesafesi yer yer sıfıra düşerken, hızı saatte 40 kilometreyi bulan rüzgar nedeniyle vatandaşlar ayakta
Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Çay, TİMBİR Yönetim Kurulu Toplantısının onur konuğu oldu Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR), Şanlıurfa’da yönetim kurulu toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıya Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Abdülkadir Çay onur konuğu olarak katıldı.
COP31 iklim zirvesi’nin kalbi Antalya’da atacak Bakan Murat Kurum, COP31 İklim Zirvesi’nin Antalya’da yapılacağını açıklarken, sosyal konut projesi kapsamında 13 bin 213 yuvayla bugünün kazananının Antalya olduğunu duyurdu.
Sulama havuzu 12 yaşındaki çocuğa mezar oldu Antalya Korkuteli ilçesi Bayat Mahallesi’nde Acı Kayıp: Sulama Havuzu 12 Yaşındaki Çocuğa Mezar Oldu
“Eğirdir’den bir damla su almayacağız” Aksu’dan Isparta’ya içme suyu sağlanmasıyla birlikte Eğirdir Gölü’nden alınan yıllık 13 milyon metreküp suyun tamamen gölde kalacağını açıklayan Vali Erin, “Eğirdir’den bir damla su almayacağız” dedi.