"Mardinde arkeolojik kazılar başlamalı"

Mardin’de bulunan Dara harabeleri, Dargeçit boncuk tarlası, Nusaybin cinlerinin mekânı olan Gırnavaz höyüğü ve Mardin kalesindeki arkeolojik kazıların istenilen düzeyde olmaması tepkilere neden oldu. Vatandaşlar tarihi bol Mardinde yetkililerin bir an önc


Gündem 17.02.2021 14:30:00 0

MARDİN (İGFA) - Mardinde vatandaşlar tarihi yerlerin gün yüzüne çıkarılması konusunda yetkilileri göreve çağırdı. Dara harabeleri, Gargeçit boncuk tarlası, Nusaybin cinlerinin mekânı olan Gırnavaz Höyüğü ve Mardin Kalesindeki arkeolojik kazıların başlaması gerektiğini öne süren Mardinliler, "Yer altındaki saklı tarihin gün yüzüne çıkarılması için Mardinin bir 100 yıl daha bekleyecek zamanı yoktur” diyerek eleştiride bulundu.

Mardin tarih boyunca Sümer, Akad, Babil, Hitit, Asur, Urartu, Roma, Abbasi, Selçuklu ve Osmanlı gibi onlarca medeniyeti bünyesinde barındıran, dar sokakları, taşın oya gibi işlendiği evleri ve tarihi yapılarıyla ziyaretçilerine büyülü bir atmosfer sunuyor.

Hatırlanacağı gibi, Mardinde Hamdaniler tarafından 10. yüzyılda yapıldığı tahmin edilen Artuklu döneminin en büyük medeniyet eserlerinden biri olan, bin 200 metre yükseklikteki kalenin ören yeri olarak turizme kazandırılması için yapılan kazılar ödenek olmadığı için ilerleme kaydedilmiyor.

Dargeçit ilçesinde ise ortaya çıkan 11 bin 300 yıllık boncuklu tarla ise arkeologları ve tarihçileri heyecanlandırmasına rağmen burada da ödene yetersizliği yüzünden kazılar istenildiği gibi yapılmıyor.

Gırnavaz Höyüğü yani Cinler tepesi Kuran -ı Kerim’de bile geçen ve İlk Müslüman olan cinlerin kaldığı mekân ise 1991 yılından beri kazı çalışması yapılmıyor. Gırnavaz ören yerinde 1932 yılında başlayıp 1991 yılına kadar sürdürülen arkeolojik kazı ve araştırmalar sonucunda Gırnavazın MÖ.4000den M.Ö 7. yüzyıla kadar sürekli olarak yerleşme alanı olduğu ortaya çıkmıştı.

Tarihte 32 medeniyete ev sahipliği yapan Mardin’de 20 yıl önce kent, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alıyor.


Eğirdir'li Judocular Ordu'ya gidiyor Eğirdir'li Judocular Ordu'ya gidiyor
Isparta'da yağmur sonrası rengarenk görüntüler Isparta, son yağmurların ardından doğal bir görsel şölene ev sahipliği yapıyor. İkindi saatlerinde gökyüzünde beliren muhteşem gökkuşağı, şehre adeta büyülü bir atmosfer kazandırıyor.
Şehit Astsubay Şen, gözyaşlarıyla son yolculuğuna uğurlandı Şırnak'ta devriye görevi sırasında meydana gelen trafik kazasında şehit olan Jandarma Astsubay Çavuş Mustafa Şen (23) memleketi Antalya'da toprağa verildi. 51'inci doğum gününde anne Ayşe Şen, oğlunun Türk bayraklı tabutu yanında
Uluborlu belediye Başkanı Bakır ISTUDAK üyelerini misafir etti Uluborlu Belediye Başkanı Ahmet Oğuz Bakır, bölgede gerçekleştirilen doğa yürüyüşünün ardından, ISTUDAK Dernek üyeleri ile bir araya geldi.
Karamanlı'nın kadın kaymakamı ilçeye veda etti Karamanlı'nın kadın kaymakamı ilçeye veda etti