Model fabrikalar ekonomiye can suyu oluyor

Model fabrikalar ekonomiye can suyu oluyor


Ekonomi 12.03.2025 16:39:37 0
Model fabrikalar ekonomiye can suyu oluyor

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri (Model Fabrikalar), üretimde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm sürecini hızlandırıyor. Türkiye’de 2015 yılında Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda başlatılan model fabrika alanındaki çalışmalarda ilk etapta, ulusal ve uluslararası fonlar aracılığıyla Adana, Ankara, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin ve Samsun’da olmak üzere 10 adet fabrika hayata geçirildi.

İSTANBUL (İGFA) - Özelikle KOBİ’leri yalın üretim kavramıyla tanıştıran model fabrikalar, IAS’nin sunduğu yenilikçi teknolojiler ve Endüstri 4.0 işlevleri ile kullanımı, Türk ekonomisi için önemli bir değer yaratıyor.

Bütünleşik sistemlerin kurulduğu fabrikaların verimliliği ve uluslararası arenada rekabet güçleri artıyor.

Yetkinlik ve Dijital Dönüşüm Merkezleri (Model Fabrikalar), üretimde verimliliğin artırılması ve dijital dönüşüm sürecinin hızlandırılması amacıyla hayata geçirilmeye devam ediyor.

Model fabrikalarda, gerçek bir üretim ortamında, deneyimsel öğrenme teknikleri kullanılarak, verimlilik temelli dönüşümün öğretilmesini ve yaygınlaştırılmasını sağlayan eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesi amaçlanıyor. IAS de bu model fabrikaların dört tanesinde Ankara, Kayseri, Konya, Bursa’da hayata geçirdiği dijitalleşme projeleri ve teknoloji eğitimleri ile ülkemizin dijital dönüşümüne katkı vermeyi sürdürüyor.

Bu model fabrikalara ek olarak Denizli, Kocaeli, Malatya, Tekirdağ ve Trabzon’da da model fabrika kurulum çalışmaları devam ediyor.

İşletmelere dönüşüm yolculuklarında rehberlik eden model fabrikaların çalışma odağını yalın üretim, eğitim ve danışmanlık oluşturmakla birlikte dijital dönüşüm alanında faaliyet gösterebilmeleri için de altyapı ve insan kaynağı geliştirme çalışmaları da yürütülüyor.

KOBİ’LERE YALIN ÜRETİM İMKANI

Model fabrikaların, ülkemizdeki işletmelerin özellikle de imkanları daha kısıtlı olan küçük ve orta ölçekli işletmeler için yalın üretim kavramlarıyla tanışması açısından önemli bir hizmet olduğunun altını çizen IAS Yönetim Kurulu Başkan Vekili Can Karabiber, IAS olarak Kayseri, Ankara, Bursa ve Konya olmak üzere dört model fabrikada gerçekleştirdiğimiz dijitalleşme projesi ile yalın üretim tekniklerini Endüstri 4.0 kavramları ile buluşturduk ve işletmelerimiz için bu kavramlarının işlendiği bir eğitim müfredatı hazırladıklarını anlattı.

Karabiber, dört model fabrikada gerçekleştirilen çalışmaların Türkiye'deki tüm model fabrikalara yaygınlaştırılması ve hazırlanan dijitalleşme eğitim müfredatından mümkün olduğunca çok işletmenin faydalanması ellerinden geleni yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Manavgat Belediyesi davasında baklava kutusu detayı Manavgat 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen rüşvet davasının duruşmasına, eski Belediye Başkanı Niyazi Nefi Kara ile eski Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Engin Tüter’in de aralarında bulunduğu 41 sanık, müştekiler ve taraf avuka
Böcek giller Banka dekontu üzerinden yazışmışlar Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamesinde, Zuhal Böcek ile Mustafa Gökhan Böcek çifti küskünleri sırasında birbirlerini telefonlardan engellendiği ve banka dekontunun açıklama bölümünden haberleştiği yer
Antalya İddianamesi Genişliyor: 50 Milyon TL İddiası Kayda Girdi Antalya İddianamesinde CHP’ye 50 Milyon TL İddiası
Basın Kuruluşlarına 7,5 Milyar TL’lik KGF Destekli Krediye TİMBİR’den Teşekkür Türk İnternet Medya Birliği Genel Başkanı Dr. Süleyman Basa, basın kuruluşlarına yönelik 7,5 milyar TL tutarındaki KGF destekli kredi paketine ilişkin Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı ve Basın İlan Kurumu’na teşekkür etti.
BAİB Başkan adayı Ramazan Keskin’den Isparta çıkarması BAİB Başkan adayı Ramazan Keskin, Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen’i ziyaret ederek kentin Batı Akdeniz ihracatındaki payını ve ihracat potansiyelini değerlendirdi