Sakarya'da otizmle ilgili doğrular ve yanlışlar

Sakarya'da otizmle ilgili doğrular ve yanlışlar


Yaşam 25.05.2025 17:36:51 0
Sakarya

Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Gelişim Merkezinde “Otizm: Doğrular ve Yanlışlar” başlıklı söyleşi gerçekleşti. Söyleşide katılımcılar merak ettiği soruları sorma imkanı buldu.

SAKAYA (İGFA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ile Sakarya Üniversitesi Bilim İletişim Ofisi iş birliğinde düzenlenen “Otizm: Doğrular ve Yanlışlar” başlıklı söyleşi,Sosyal Gelişim Merkezi’nde (SGM) gerçekleşti.

SAÜ Bilim söyleşileri kapsamında gerçekleşen etkinlikte, Doç. Dr. Canan Sola Özgüç, otizm spektrum bozukluğu hakkında toplumda yaygın olan yanlış inanışlar ve bilimsel gerçekler üzerine keyifli ve öğretici bir sohbet gerçekleştirdi. Katılımcıların da aktif olarak sorular yönelttiği interaktif söyleşide, otizmli bireylerin gelişim süreçleri, sosyal yaşama katılımları ve ailelerin karşılaştığı güçlükler gündeme taşındı.

Gerçekleşen etkinlikte açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Canan Sola Özgüç, “Otizm, genellikle yaşamın ilk yıllarında belirtilerini gösteren nörogelişimsel bir durumdur. Bu nedenle erken tanı, doğru yönlendirme ve aile desteği büyük önem taşır. Aile bazı yapılması gereken aşamaların çocuklarında olmadıklarını gördüklerinde aile hekimleriyle bu durumu paylaşabilirler. Aile hekimleri durumu inceledikten sonra çocuk hekimlerine, çocuk psikiyatrisine yönlendirme yapabilirler. Burada tıbbi tanımlama dediğimiz bir süreç geçerlidir. Psikiyatristlerimiz otizm için geliştirilmiş ölçeklerimiz var ve bu ölçekleri kullanıyorlar. Otizmli çocuklarımız klinik gözleme dayalı belirli hareketleriyle zaten bu durum ortaya çıkıyor. Bu şekilde tanıyı koymuş oluyorlar” dedi.

Doç. Dr. Özgüç açıklamalarının devamında, “0 – 6 yaş bizim için çok değerlidir. Çocuklar bu dönemde etkileşimi, iletişimi ilerlettikleri dönemde daha da bağımsız olabiliyorlar. Diyelim ki biz 2 yaşında fark ettik ve hemen tanımızı aldık. 2 yaş baktığınızda okul yaşı değildir. Ama biz yoğun özel eğitim diyoruz. Yoğun özel eğitim derken çocuğun uyanık olduğu her saat diyoruz aslında. Uyandı hemen etkileşime başlaması lazım. Biz duruma ne kadar erken müdahale edebilirsek bağımsızlaştırma adına o kadar yol kat etmiş oluruz. Okullarımızda hala otizmli öğrencilerin öteki, farklı olarak algılandığı için kaynaştırma eğitimlerinde çok çok zorlanıyoruz. Ne kadar küçük yaşta biz bu durumu diğer öğrencilere anlatırsak o kadar iyidir. Erken müdahale ile çocukların ilkokulda arkadaşlarıyla iletişimlerini arttırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

Antalya otogarında yasağa rağmen kerevit ve yengeç kaçakçılığı! Antalya otogar denetimlerinde şok edici bir kaçakçılık olayına imza atıldı! Av yasağı döneminde usulsüz şekilde taşınan tam 300 kilogram canlı kerevit ve 40 kilogram mavi yengeç ele geçirildi
Shakespeare sestivalinde kumaşlar dans etti, tiyatro sahneyle buluştu Uluslararası Shakespeare Festivali kapsamında düzenlenen “Sözlerin Büyüsünde Dans Eden Kumaşlar” defilesi büyük ilgi gördü. Aynı etkinlik kapsamında Devlet Tiyatroları da “Macbeth” oyunuyla Isparta seyircisiyle buluştu.
AGC 2024 medya başarı ödülleri’nde kazananlar belli oldu Alanya Gazeteciler Cemiyeti’nin geleneksel Medya Başarı Ödülleri yarışmasında 2024 yılı eserleri jüri tarafından titizlikle değerlendirildi. Sonuçlar, kapalı zarfla AGC Başkanı Gaye Coşkun’a teslim edildi.
Isparta Belediyesi şampiyonluk maçı için dev ekran kurdu Fenerbahçe Beko Basketbol takımı THY EuroLeague Final Four şampiyonluk maçında Monaco'yu 81-70 mağlup ederek tarihinde 2. kez EuroLeague şampiyonu oldu. Isparta Belediyesi de bu milli heyecanı 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Mey
Eski Otogar–Gülkent Kavşağı arasında asfalt yenilemesi yapıldı Isparta Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü tarafından şehrin birçok noktasında yürütülen asfalt yenileme çalışmaları aralıksız devam ediyor.