SDÜ’den demiryolu güvenliğini artıran proje

SDÜ Öğr. Gör. Dr. Ferhat Çeçen yürütücülüğünde hazırlanan TÜBİTAK ve AFAD iş birliği ile açılan 1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.


Eğitim 9.10.2024 16:12:00 0
SDÜ’den demiryolu güvenliğini artıran proje

Süleyman Demirel Üniversitesi Öğr. Gör. Dr. Ferhat Çeçen yürütücülüğünde hazırlanan “Ülkemizdeki Balastlı Demiryolu Ağının Depreme Dayanıklılığının Üstyapı Bazında İncelenmesi ile Pilot Saha Uygulamalarıyla Yeni Bir Sismik Güçlendirme Yöntemi Geliştirilmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK ve AFAD iş birliği ile açılan 1001-UDAP Ulusal Deprem Araştırmaları Programı kapsamında destek almaya hak kazandı.

Demiryolu literatürüne hem teorik hem de pratik katkılar sunmayı hedefleyen proje, demiryolu üstyapısına özel sismik güçlendirme yöntemleri geliştirerek, Türkiye’nin balastlı demiryolu ağının deprem riskine karşı dayanıklılığını artırmayı amaçlıyor. Proje Yürütücüsü Öğr. Gör. Dr. Ferhat Çeçen, projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Amacımız, deprem kaynaklı olası üstyapı hasarları nedeniyle seyir halindeki trenlerin yoldan çıkmasını önlemek, bu şekilde hem can ve mal kayıplarının önüne geçmek hem de hat bakım maliyetlerini azaltmaktır. Bu amaçla yerli, ileri fonksiyonel ürünlerle uzun ömürlü, yüksek performanslı ve ekonomik sismik güçlendirme metotları geliştirmeyi hedefliyoruz." 

Projenin 24 ay süreceğini kaydeden Öğr. Gör. Dr. Çeçen, ülkemizin ilk demiryolu sismik güçlendirme metodunun geliştirilerek pilot uygulamaların gerçekleştirilmesini hedeflediklerini ifade etti. Öğr. Gör. Dr. Çeçen “Proje kapsamında yürütülecek ölçüm, test ve analizler akabinde ülkemiz demiryolu ağındaki risk teşkil eden hat kesimlerinin karakteristikleri ve sismik güçlendirme metotları ortaya konacak. Geliştirilecek sismik güçlendirme yöntemi sayesinde raylı ulaşım güvenliğinin ve doğal afetlere dayanıklılığının artması ve sonuç olarak depremler sonrasında demiryolu trafiğinin kesintisiz devam edebilmesi gibi stratejik faydalara da ulaşılması öngörülmektedir. Üstelik bu faydalara dünyada mevcut diğer sismik güçlendirme metotlarından çok daha düşük maliyetlerle ve çevresel etki düzeyiyle ulaşılabilecektir. Bu çığır açıcı özellikleri ile ulusal ihtiyaçlarımıza milli bir çözüm sağlanması ve küresel ölçekte hızla yaygınlaşması muhtemel görülmektedir.” dedi.

Projede SDÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Saltan ve Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hamide Kabaş, Erciyes Üniversitesinden Prof. Dr. Bekir Aktaş, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Özbayrak, TCDD’den Erdal Melemez, Habib Irmak, DowAksa’dan Tolga Mert Kuş, Burcu Durcak araştırmacı olarak yer alıyor.

ISPARTA MEYDAN AVM RAMAZAN BAYRAMINI KUTLAR Isparta Meydan AVM’den Alışveriş Farkı ve Bayram Kutlaması
Mehmet Ali Alkan- Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve AESOB Başkan Adayı Mehmet Ali Alkan- Antalya Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı ve AESOB Başkan Adayı
Antalya’da bayram tedbirleri zirvede: Binlerce personel sahada Ramazan Bayramı tatilinin başlamasıyla birlikte Antalya’da güvenlik ve trafik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. 23 Mart’a kadar sürecek uygulamalarda binlerce personel görev yapacak.
AK Parti Antalya’da Bayramlaşma Programına Yoğun İlgi AK Parti Antalya İl Başkanlığı’nın bayramlaşma programında Ali Çetin ev sahipliğinde partililer buluştu; Recep Tayyip Erdoğan’ın Mehmet Nuri Ersoy aracılığıyla telefonla katıldığı programda birlik ve beraberlik mesajları öne çıktı
Atabey’de Hizmetin Adresi Ankara mı? Atabey Belediye Başkanı Serdar Pehlivan’ın “eser siyaseti” vurgusuyla duyurduğu Gençlik Merkezi projesi, yerel katkıdan çok merkezi desteklerle hayata geçirilmesi nedeniyle tartışma konusu oldu.