Sigara filtresi sektörüne kapsamlı düzenleme

Sigara filtresi sektörüne kapsamlı düzenleme


Gündem 3.07.2025 12:13:32 0
Sigara filtresi sektörüne kapsamlı düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı, sigara filtresi üretimi, ticareti ve denetimine ilişkin yeni yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı.

ANKARA (İGFA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, sigara filtresi üretim tesislerinin kurulması, işletilmesi, ticareti ve denetimine yönelik usul ve esasları düzenleyen yeni yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı.

Yönetmelikle sektörün çevresel, toplumsal ve tıbbi etkilerini göz önünde bulundurarak sıkı kurallar getirildi.

TESİS KURULUMU VE İZİN SÜREÇLERİ

Sigara filtresi üretim tesislerinin en az bin metrekare kapalı alanda, organize sanayi bölgesi veya sanayi alanında kurulması şart koşuldu.

Tesisler, yıllık 2 milyar adet üretim kapasitesine sahip yeni teknoloji makinelerle donatılırken, tesis kurma ve üretim için Bakanlıktan Tesis Kurma ve Üretim ve Faaliyet Uygunluk Belgeleri alınması zorunlu hale getirildi. Başvurular, fizibilite raporu, imar durumu gibi belgelerle 30 gün içinde değerlendirildi.

Sigara filtresi, birim paketleri içinde 50, 100, 120, 150, 200 adet sigara filtresi bulunacak şekilde piyasaya arz edilecek ve belge bedelleri, kapasiteye göre belirlenecek.

PİYASAYA ARZ VE BANDROL UYGULAMASI

Sigara filtreleri, Piyasaya Arz Uygunluk Belgesi ile serbestçe fiyatlandırılıp satılabilecek. Ürünler, bandrol uygulamasına tabi olacak ve birim paketlerde “Tütün içmek öldürür” gibi uyarılar yer alacak.

İhracat ve ithalat için Bakanlık izni şart; ithalat, yıllık 2 milyar adet fiili üretim yapan firmalarla sınırlı.

Fire oranları ve imha işlemleri Bakanlık denetiminde yapılacak.

Üretim tesisleri, Bakanlık tarafından düzenli denetime tabi tutulacak. Kanuna aykırılık durumunda idari yaptırımlar uygulanacak, suç teşkil eden fiiller için savcılığa bildirimde bulunulacak.

Tesis devri, yer değişikliği ve kapatılma işlemleri de Bakanlık iznine bağlı olacak.

Söz konusu yönetmelikle mevcut tesislerin 90 gün içinde denetlenerek yeni şartlara uyum sağlaması öngörüldü. Uyum sağlayamayanlara 180 güne kadar ek süre verilebileceği gibi aksi takdirde belgeler iptal edilecek. Bandrol usulleri, 120 gün içinde Darphane tarafından belirlenecek. Yönetmelik, bazı maddeleri 6 ay sonra, diğerleri ise yayım tarihinde yürürlüğe girecek.

İlgili yönetmeliğin detaylarına ulaşmak için tıklayabilirsiniz

Gençlerde Hız Vardır, Yaşlılarda İstikamet Akdeniz Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Yaşlılık Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından yürütülen 60+ Tazelenme Üniversitesi Projesi kapsamında, 2025–2026 Bahar Dönemi’nde öğrenciler Kepez Belediyesi biriml
Antalya’da indirim sona erdi! O mahallelere şok Antalya’da yıllardır uygulanan indirimli su tarifesi sona erdi. Köyden mahalleye dönüşen yerleşimlerde Mart itibarıyla şehir tarifesine geçiliyor. Bazı bölgelerde faturaların dört kata kadar artması bekleniyor.
Isparta Kovada Gölü’nde Sevindiren Görüntü Kovada Gölü’nde su seviyesi geçen yıla göre belirgin şekilde yükseldi. Kıyıdaki piknik masalarının sular altında kalması artışı gözler önüne sererken, canlanan doğa manzarası gölü yeniden doğaseverlerin ve kuş gözlemcilerinin gözd
Yönetimde Tecrübe Vurgusu: Süleyman Duran Yeni Dönemde de Kadroda BAİB Başkan adayı Ramazan Keskin, Burdurlu iş insanı Süleyman Duran’ın yeni dönemde de yönetim kurulunda yer alacağını açıkladı. Gıda ve süt ürünleri sektöründeki tecrübesiyle öne çıkan Duran’ın...
İllerin Milletvekili sayısı değişti YSK, toplam 600 milletvekilinin dağılımında her ile en az bir milletvekili garantisi verdi. Geriye kalan milletvekilliği kontenjanları ise illerin nüfusuna göre paylaştırıldı.