Gündem
Gündem HaberleriTİMBİR Başkanvekili Cüneyd Altıparmak’tan sosyal medya şirketlerine tebligat önerisi
Türk İnternet Medya Birliği (TİMBİR) Başkanvekili ve Star gazetesi yazarı Cüneyd Altıparmak, sosyal medya şirketlerine yönelik yeni bir tebligat sistemi öngören yasa teklifi taslağını kamuoyuyla paylaştı.
Hazırlanan taslak, özellikle yurt dışı merkezli dijital platformların Türkiye’de hukuki muhatap haline getirilmesini amaçlıyor.
Dijitalleşme mevcut sistemi zorluyor
TİMBİR Başkanvekili Altıparmak tarafından hazırlanan taslağın genel gerekçesinde, mevcut tebligat sisteminin dijital çağın ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığı vurgulandı. Fiziksel adres temelli yapı üzerine kurulu olan 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun, küresel sosyal medya platformları karşısında etkinliğini kaybettiği ifade edildi.
Türkiye’de milyonlarca kullanıcıya hizmet sunan sosyal ağ sağlayıcılarının, hukuki süreçlerde muhatap alınamaması ve tebligat yapılamaması önemli bir sorun olarak öne çıkarıldı.
“Fiili varlık – hukuki yokluk” vurgusu
TİMBİR Başkanvekili Altıparmak’ın hazırladığı metinde, sosyal medya şirketlerinin Türkiye’de aktif şekilde faaliyet göstermesine rağmen hukuki sorumluluktan kaçınabildiği belirtilerek bu durum “fiili varlık – hukuki yokluk” çelişkisi olarak tanımlandı.
Elektronik tebligat zorunlu hale geliyor
Teklife göre:
Günlük erişimi 1 milyonun üzerinde olan platformlar elektronik tebligat adresi almak zorunda olacak
Bu adres Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’na bildirilecek.
