Uzmanlar, özellikle Batı Anadolu, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerinde ciddi sismik boşluklara dikkat çekiyor.
Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Burdur ve Isparta’yı işaret ederek bu bölgelerde deprem üretebilecek önemli fay zonları olduğunu belirtti. "Buralarda 7’ye varan, en fazla 7.2 büyüklüğünde depremler olabilir." diyen Ersoy, olası depremlere karşı önlem alınması gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye’nin Alp-Himalaya dağ kuşağında yer aldığını ve bu kuşağın oluşumunu tamamlamadığını ifade eden Ersoy, "Bu nedenle ülkemizde her an büyük depremler meydana gelebilir. Bu kuşakta oluşabilecek en büyük deprem 8 büyüklüğüne ulaşabilir." dedi.
Prof. Dr. Cenk Yaltırak ise Türkiye’nin topografyasına bakıldığında faylardan oluşan bir ülke olduğunu hatırlattı. "Türkiye’de fayların deprem üretmesi kadar doğal bir şey yok." diyen Yaltırak, Marmara Bölgesi’nde olası büyük İstanbul depremine dikkat çekti.
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Marmara’da 7’nin üzerinde büyük bir deprem olasılığının bulunduğunu belirterek, "Bu deprem sadece İstanbul’u değil, çevre illeri de etkiler. Sakarya, Kocaeli, Tekirdağ, Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve Yalova bu tehlike altında." ifadelerini kullandı.
Bursa ve çevresinde de sismik boşluk olduğunu vurgulayan Ersoy, bu bölgenin potansiyel bir deprem tehlikesi barındırdığını dile getirdi.
Batı Anadolu’da birçok fay hattının olduğunu söyleyen Ersoy, bu bölgedeki depremlerin büyük risk taşıdığını belirtti. İzmir, Manisa, Aydın, Muğla, Burdur ve Isparta’nın bu tehlikeye açık olduğunu ifade ederek, "Ege Denizi’ndeki faylar tsunami tehlikesi de barındırıyor." dedi.