Tarih: 14.07.2025 11:10

Yapılan son araştırmalar, pirinç tüketiminin diyet kalitesini artırdığını gösteriyor

Facebook Twitter Linked-in

Pirincin sağlık ve beslenme açısından olumlu etkilerini inceleyen araştırmalara göre, pirinç tüketiminin daha iyi beslenme kalitesiyle ilişkili olduğu görülüyor. Pirinç tüketicileri, daha yüksek lif, folat, magnezyum ve demir alımına sahip, obezite riski düşük.

İSTANBUL (İGFA) - Pirincin sağlık ve beslenme üzerine olumlu etkileri konusunda yapılan pek çok araştırma bulunuyor. Mart 2014’te Food & Nutrition Sciencesdergisinde yayımlanan bir araştırmada (¹), 2002–2010 yıllarına ait Ulusal Sağlık ve Beslenme Değerlendirme Anketi (NHANES) verileri üzerinden 14.386 yetişkinin beslenme alışkanlıkları analiz edilmiştir. Araştırmada, pirinç tüketen bireylerle tüketmeyenler arasındaki besin alımı karşılaştırıldı.

Elde edilen bulgular şu şekilde özetleniyor:

Bu sonuçlar, daha önce yayımlanan ve ulusal beslenme tarama verilerine dayanan iki çalışmayı destekliyor. 2009 yılında yayımlanan ilk çalışmada (²), 1994–1996 Bireysel Gıda Tüketimi Sürekli Anketi (CSFII) ve NHANES 2001–2002 verileri kullanılarak, pirinç tüketicilerinin daha az doymuş yağ, daha fazla lif ve daha yüksek düzeyde demir ve potasyum tükettikleri bildirildi.

2010 yılında yayımlanan bir başka çalışmada (³) ise hem yetişkin hem de çocukları kapsayan verilerle, günde en az bir porsiyon pirinç tüketenlerin toplam yağ, doymuş yağ ve ilave şeker tüketimlerinin daha az olduğu; diyetlerinde 12 farklı vitamin ve mineralin düzeylerinin daha yüksek olduğu gözlemlendi. Ayrıca, yetişkin pirinç tüketicilerinin fazla kilolu veya obez olma ihtimalleri belirgin şekilde daha düşüktü. Bu bireylerde yüksek tansiyon riski yüzde 34, bel çevresinin artma riski yüzde 27 ve metabolik sendrom riski yüzde 21 daha düşük olduğu ortaya kondu.

Bu üç çalışma bir arada değerlendirildiğinde, pirinç tüketiminin daha kaliteli bir beslenmeyle ve Amerikan Beslenme Rehberleri’nde belirtilen önerilere daha uygun bir beslenme modeliyle ilişkili olduğu görüldü.

PİRİNÇ VE KİLO KONTROLÜ

Kilo sorunu yaşayan hastalar veya danışanlar genellikle ilk olarak karbonhidratları diyetlerinden çıkarmaya eğilimlidir. Ancak tüm karbonhidratlar aynı değildir. Özellikle pirinç, birçok sağlık faydası sunar ve kalori kontrollü bir beslenme planını desteklemeye yardımcı olabilir.

2013 yılında yayımlanan bir klinik çalışmada (⁴), beyaz ya da kahverengi pirinçle hazırlanan bir öğünün, kalori açısından eşdeğer glikoz çözeltisine kıyasla daha fazla tokluk hissi ve doygunluk sağladığı tespit edildi.

Kaynaklar:

(¹) Nicklas, T.A., ve ark. (2014). Rice Consumption Is Associated with Better Nutrient Intake and Diet Quality in Adults: National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 2005–2010. Food and Nutrition Sciences, 5, 525–532.

(²) Batres-Marquez P, Jensen HH, Upton J. Rice consumption in the United States: Recent evidence from food consumption surveys. J Am Diet Assoc. 2009;109:1719–1727.

(³) Fulgoni, V, Fulgoni S, Upton J, Moon M. Diet quality and markers for human health in rice eaters versus non-rice eaters: An analysis of the US NHANES, 1999–2004. Nutrition Today. 2010;45:262–272.

(⁴) Wang X, O’Neill M, Thomas W, Slavin J. White and brown rice are equally satiating and more satiating than glucose beverage. J Obes Weight Loss Ther. 2013;3:6.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —