Zorunlu Trafik Sigortası tarifesinde değişiklik yürürlüğe giriyor

Zorunlu trafik sigortasında tarife ve teminatlara ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tar


Gündem 27.12.2025 19:10:00 0
Zorunlu Trafik Sigortası tarifesinde değişiklik yürürlüğe giriyor

Yönetmelik değişikliğiyle birlikte, 1 Ocak 2026 tarihinden itibaren gerçek kişi işleten adına düzenlenecek poliçelerin primlerinin belirlenmesinde yeni bir uygulamaya geçilecek. Buna göre, aynı araç grubunda 5 araca kadar kullanım türü “özel” olarak değerlendirilecek, 5 araçtan fazla olması halinde ise prim hesaplamasında “tüzel kişi” kriterleri esas alınacak. Bu düzenleme ile filo şeklinde işletildiği halde gerçek kişi olarak bildirilen poliçelerde, 5 araçtan sonra tüzel kişi fiyatlaması uygulanması amaçlanıyor.

Yönetmelikle ayrıca trafik sigortasında tüm araç gruplarına ilişkin teminat limitleri artırıldı. Otomobil grubunda 2026 yılı için teminat limitleri yüzde 33 oranında yükseltildi. Buna göre, araç başına maddi hasar teminatı 400 bin liraya, mağdur başına bedeni teminat ise 3 milyon 600 bin liraya çıkarıldı. Diğer araç gruplarındaki teminat limitleri de aynı oranda güncellendi.

Riskli Sigortalar Havuzu kapsamındaki taksi, minibüs, otobüs ve 31 koltuk üstü otobüslerde uygulanan hasarsızlık indirimi oranında da değişiklik yapıldı. Bu araç gruplarında 7. basamakta uygulanan yüzde 40 indirim oranı yüzde 30’a düşürüldü.

Düzenleme kapsamında, sürücü dahil koltuk sayısı 10 ve üzeri olan araçlar için sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm teminatlarında kaza başına asgari tutarlar artırıldı. Buna göre, 10-17 koltuklu minibüslerde bu teminatlar 6 milyon 75 bin liradan 8 milyon 80 bin liraya yükseltildi.

18-30 koltuklu otobüslerde sağlık gideri, sakatlanma ve ölüm teminatı 15 milyon 795 bin liradan 21 milyon 8 bin liraya çıkarılırken, 31 ve üzeri koltuklu otobüslerde ise tutar 31 milyon 590 bin liradan 42 milyon 15 bin liraya yükseltildi.

Ayrıca, araç ruhsatında belirtilmesi şartıyla ayakta yolcular için geçerli teminat tutarlarında da artışa gidildi. Buna göre, sürücü dahil 18-30 koltuklu araçlarda ayakta yolcular için teminat 10 milyon 3 bin liraya, sürücü dahil 31 ve üzeri koltuklu araçlarda ise 10 milyon 247 bin liraya çıkarıldı.

Zorunlu Trafik Sigortası tarifesinde değişiklik yürürlüğe giriyor Zorunlu trafik sigortasında tarife ve teminatlara ilişkin önemli değişiklikler yapıldı. Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (SEDDK) “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tar
Safiye Soyman Isparta’da unutulmaz bir geceye imza attı Safiye Soyman, Isparta’da verdiği konserde hem şarkılarıyla hem de Faik Öztürk ile sahnedeki samimi anlarıyla izleyenlere keyif dolu bir gece yaşattı.
Kantinci Esnafının Umudu Okan Fırat Toplu alım, hukuki destek ve dijital oda projeleriyle dikkat çeken Okan Fırat, kantinci esnafı için değişim çağrısı yaptı.
Faruk Daşdöner: “Biz Çalışacağız, Esnafımız Kazanacak” Isparta Şoförler, Otomobilciler ve Nakliyeciler Esnaf Odası Başkan Adayı Faruk Daşdöner, Gülistan Mahallesi’nde belediye tarafından yürütülen pazar yeri düzenleme çalışmaları kapsamında yenilenen Gülistan Taksi Durağı’nda taksici
Meteoroloji'den 38 il için kuvvetli kar yağışı uyarısı Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM), Doğu ve Batı Karadeniz, İç Anadolu’nun iç doğusu, Doğu Anadolu ile Güneydoğu Anadolu’nun doğusunda beklenen kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışı nedeniyle 38 il için uyarıda bulundu.